Alt om farget skinn

Alt om skinn og lær


Skinn og lær har vært i bruk i århundreder. Det er et slitesterkt og naturlig produkt laget av dyrehud ved garving. Til å begynne med ble skinn brukt som tepper for å beskytte innfangede dyr mot fukt og kulde. Senere ble skin og lær tatt i bruk til klær, sko, støvletter, telt (som gammer og tipier) og båtdeksel. Ved slik bruk av lær og skinn ble jordens befolkning bedre rustet til å overleve kalde regioner og livet ble stort sett mer komfortabelt.


I dag er skinn og lær stort sett et biprodukt av kjøttindustrien. Mesteparten av skinn og lær er hentet fra slakt for kjøttets skyld eller melkepruduksjon. Kyr står for mesteparten av lær som blir brukt, mens lær og skinn fra gris, geit og sau er et viktig tillegg for å møte etterspørsel.

 

Prosessen med å bevare dyrehud og lage lær og skinn kalles garving. Mens garvingsprosessen er regnet som et av menneskets viktigste kulturelle oppfinnelse, ble nok prosessen oppdaget ved en tilfeldighet. Før man begynte å garve var det vanlig å rense dyrehuden for kjøtt for så å bli skrubbet og tilført fett og oljer for å bevare og gjøre det vannavstøtende.


Da man fant ut at dyrehud som ble senket ned i vann med ulike plantematerialer fikk lenger holdbarhet, begynte man å lage skinn og lær. Dyrehuden absorberte tanninene i plantematerialet som bevarte skinnet. Ettersom årene gikk ble den nokså primitive måten å garve på utviklet. Nå for tiden er garveprosessen mye mer kompleks.


Altså begynte mennesket å garve vegetabilsk. I det 19. århundre oppdaget man at ved bruk a krom i garveprosessen kunne man spare mye tid og det garvingen ble industrialisert.


Dagens garverier har store sortimenter av ulike skinn og lær, pigmentert, preget, semsket, nubuk, naturlær, glattlær, anilint lær, nappa etc.Hvordan er skinn og lær laget? - Garveprosessen


I riktig gamle dager ble produksjon av skinn og lær forbundet med et “luktfylt” håndtverk. Det var ingen god lukt, heller tvert om. Dette førte til at garveriene var lokalisert i utkanten av byene. Den kombinerte bruken av urin, dyreavføring og lukten av råtnende kjøttslintrer skapte lukt man i disse dager vanskelig kan forestille seg.


Prosessen med å gjøre dyrehud om til skinn og lær har mange trinn. Under er en liste over de mest viktige delene av prosessen. De fleste garverier får dyrehud fra slakterier og gårder.


Herding- Dyrehud blir som regel først herdet med salt. Deretter blir de sendt til garveriet. Dette kalle herding. Herding hindrer forråtnelse og hindrer bakterievekst.


Bløtlegging- Huden blir så bløtlagt i rent vann for å rense det for urenheter og saltet som var tilført tidligere. Salt virker uttørkende og vannet vil tilføre huden tapt fuktighet.


Kalking og avpelsing- Huden legges  i tromler med kalk og natrium sulfid for å ødelegge keratin (protein som finnes i hud og hår). Slik fjernes hår og pels. På dette stadiet er dyrhuden ofte veldig fettete.


Fjerning av kjøttslintrer- Nå er som regel dyrehuden nokså myk.  Tradisjonelt ble en buet kniv brukt til å fjerne rester av kjøtt. I dag blir dette gjort maskinelt.


Spalting- Er dyrehuden veldig tykk blir den spaltet i flere lag. Det øverste laget blir som regel brukt til å lage glattlær mens det nederste laget ofte ender opp som semsket skinn og lær. Evt. blir det spaltede læret brukt til andre varianter av skinn og lær.


PH-behandling- Denne prosessen består av å gjøre dyrehudens fibre mer mottakelige for garving. Den blir behandlet med syre for å oppnå ønsket PH.


Forhåndsgarving- Dyrehuden blir forhåndsgarvet slik at det blir mer egnet til den endelige garvingen.


Garving- Langtidsbevaringen med bruk av forskjellige garvestoffer kalles garving. Garvestoffer er en kjemisk blanding med lav PH. Når denne blandingen tilføres dyrehud stabiliserer den fiberstrukturer og forhindrer huden i å råtne, oksydere og brytes ned.


Det er 3 hovedtyper av garving:

1: Kromgarving (nesten alt av skinnklær og skolær)

2: Vegetabilsk garving (som regel skinnbelter, sålelær og seletøy til hest)

3: Syntetisk garving


Spalting- Materialet spaltes i øverste lag og nederste lag (normalt brukt til semsket skinn og lær)


Nøytralisering- alt av ekstra syre, fett og skitt blir fjernet ved rens. Så blir dyrehuden “krystet” gjennom ruller.


Kvalitetskontroll- Dyrehuden blir kontrollert for merker og arr. Feilfrie huder blir sortert til anilint skinn og lær. Hud med merker og arr slipes og ender opp som det vi kaller korrigert lær/glattlær.

Deretter beskjæres det for å skape en jevn tykkelse.


Lakking og pigmentering av skinn og lær- Skinn og lær blir farget og emulgeringsmidler tilsatt for å sikre mykt skinn og lær. Deretter tørkes det for så å bli behandlet med forskjellige maskiner for å gjøre de enda mykere.


Overflatebehandling- skinn og lær kan bli grunnet, farget, avstivet, presset og strøket. Glans kan bli justert og skinnets overflate kan være enfarget eller effektfarget (flere nyanser). Overflaten kan være glatt eller få mer struktur ved preging. En siste kvalitetskontrol av skinn og lær blir gjort.Forskjellige typer lær


Hva er anilint lær? Anilint lær har det mest naturlige utseende. Det har en  unik overflate hvor dyrehudens karekter er bevart. Læret er farget med aniline farger i store tromler. Anilint lær har åpne porer, har ikke et lag med farge på overflaten, men er gjennomfarget. Anilint lær er lett å kjenne igjen pga. den naturlige føleslen i overflaten. Det er et dyrt og fint lær. Det aller beste skinn og lær for møbelproduksjon bør vise naturlige merker og hudkarakteristikk fra dyret det ble tatt fra. Fordi anilint lær ikke har et fargelag på overflaten vil det ha et mykt, varmt og naturlig preg.


En enkel test: Gni en dråpe vann på et usynlig sted. Du vil se at vannet trekkes inn i læret på kort tid.


Porene i anilint lær skal være lett å identifesere. Slikt lær kan bli behandlet med et vannavstøtende middel, men pigmenter er ikke tillatt i overflatebehandlingen. Anilint skinn og lær uten overflatebehandling blir kalt rent anilint. Aniline skinn og lær blir brukt til skinnmøbler, vesker i skinn, skinnsko og skinnjakker. De blir sjeldent brukt i skinninteriør i bil fordi skinn brukt i bilinteriør bør være lett å rense og pleie. Skinn og lær som er overflatebehandlet med et fargelag er lett å vedlikeholde.

Det er derfor viktig å vite hvordan man renser, beskytter og pleier anilint lær og skinn FØR man risikerer flekker. Anilint skinn og lær krever spesialprodukter fordi vanlige skinnpleiemidler kan forårsake permanente skjolder og flekker.


Hva er pigmentert skinn og lær?- Forskjellen på anilint skinn og lær (som er gjennomfarget) og pigmentert skinn og lær er at pigmentert skinn og lær farges på overflaten og tilføres en “klarlakk” oppå fargen for å beskytte denne. Dette fargelaget hindrer bleking av skinn og gjør det mere slitesterkt og mindre mottakelig for flekker. Pigmentert skinn og lær har som regel en veldig uniform overflate og farge. Det er enkelt å rense, vedlikeholde og pleie og er meget slitesterkt. Disse egenskapene gjør det mye brukt i skinninteriør og skinnmøbler. Baksiden er at tykke lag med farge gjør skinn og lær mindre pustende og det følse mer som plastikk. Pigmentert skinn og lær har ikke den samme varme følelsen som anilint skinn og lær.


Test: Gni en dråpe vann på et usynlig sted. Vannet forblir på overflaten (preller av).


Hva er semi-anilint skinn og lær?- Når et veldig tynt fargelag legges på overflaten kalles det semi-anilin. Denne type skinn og lær beholder det meste av skinnets karakteristikk, men vil vær noe mindre mottakelig for flekker og slitasje.


Test: Gni en dråpe vann på et usynlig sted. Vannet vil trekke inn i læret, men ikke umiddelbart.


Hva er semsket skinn og lær?- Semsket skinn er laget fra undersiden av huden,- eller kjøttsiden, om du vil. Det er mykt, fløyelsaktig og har en nydelig floss på overflaten. Det føles varmt, er pustende og bevegelig. Derfor er det ofte brukt til skinnhansker. I dag er semsket skinn også brukt til skinnsko, skinnvesker og skinnjakker. Det er heller ikke uvanlig å se det i skinnmøbler.


Semsket skinn er porøst og er ikke veldig motstandsdyktig mot flekker og skitt. Fargen vil også blekes lett viss det blir utsatt for solen. På grunn av den fløyelsaktige overflaten er det så godt som umulig å reparere semsket skinn viss det har hull eller revner. Semsket skinn og lær er veldig ømfindtlig.


Hva er Nubuck skinn og lær?-  Nubuck lages ved forsiktig sliping av den glatte siden av skinn og lær. Det blir børstet og polert. Når dette skinnet blir slipt får det en veldig fin, fløyelsaktig overflate med et varmt utseende. Overflaten vil forandre fargenyanse når du stryker en finger over den (også kalt skriveeffekt). Nubuck er ekstremt mykt og puster godt. Det meste av Nubuck skinn og lær blir overflatebehandlet med en vannavstøtende spay for å forhindre flekker. Ved bruk må denne behandlingen gjentas regelmessig.


Hva er spaltet skinn og lær?- Skinn og lær fra kyr (oksehud) er som regel tykkere enn f.eks. geiteskinn og kalveskinn. Derfor kan det spaltes i flere lag.


Det øverste laget brukes til anilint, nappa og annet glattlær og skinn. Det underste laget blir oftest til semsket skinn og lær. Strukturen i det øverste laget er tykkere og gjør det mer slitesterkt.


Hva er PU (bi-cast) skinn og lær?- Spaltet skinn og lær som ikke har kvalitet til å brukes til semsket skinn blir belagt med Polyuretan. Skinnet får da et usteende av dyrt, fint skinn, men er faktisk et billig skinn med en film av plastikk.


Hva er Pull Up skinn og lær?- Skinn og lær som er gjennomfarget med aniline farger og så beskyttet med naturlig voks og oljer kalles Pull Up skinn. Det har altså ikke et fargelag på overflaten slik pigmentert skinn og lær har.

Pull Up skinn er veldig naturlig og mykt. Det har den naturlige strutkuren og merkene på overflaten. Mesteparten av Pull Up skinn er mørkt av utseende pga. voks og olje som er brukt. Strekker du Pull Up skinn vil det lysne i fargen og det har et “brukt og eldet” utseende. Overflaten vil utvikle patina raskt. Bakdelen med Pull Up skinn er at det er porøst og vanskeliger å rense, pleie og vedlikeholde. Fordi det ikke har en beskyttende “klarlakk”, vil slikt skinn ofte forårsake fargesmitte. Dette kan du sjekke ved å rense det med en ren, fuktig klut. For å hindre fargesmitte fra Pull Up skinn er det viktig å behandle med et vannavstøtende og beskyttende middel.


Pull Up skinn og lær kan ofte bli forvekslet med PU (by-cast) skinn.